Haptonomie

De leer van het menselijk gevoel en gevoelsleven.

Wat is haptonomie?
Haptonomie is een manier om in contact te komen met uw gevoel en dus met uw diepere zelf.
Om de ware haptonomie betekenis en deze leer van het menselijk gevoel en gevoelsleven te begrijpen, zijn twee begrippen van belang: contact en gevoel

Met welke klachten kunt u bij een haptotherapeut terecht?
Deze alternatieve geneeswijze wordt op heel uiteenlopende terreinen toegepast. Je kunt daarbij denken aan het verwerken van een trauma of het leren omgaan met pijn of stress. Maar daarnaast wordt het even zo goed gebruikt bij sport-, zwangerschaps- of stervensbegeleiding.

Er wordt bij haptotherapie onderscheid gemaakt tussen twee soorten klachten.

Voor psychische/gevoelsmatige klachten, zoals:

  • angstig en onzeker voelen;
  • gevoelens van minderwaardigheid;
  • onvrede over je eigen functioneren;
  • prikkelbaarheid;
  • onrust;
  • relationele problemen;
  • acceptatieproblemen (van verlies of ziekte).

 Voor lichamelijke klachten zonder direct lichamelijke oorzaak, zoals:

  • spanningshoofdpijn, nekpijn of schouderpijn;
  • buikklachten;
  • hyperventilatie;
  • vermoeidheid;
  • slaap- of concentratiestoornissen.                                                                                     

De werkwijze van de therapeut
De haptotherapeut zal tijdens de eerste afspraak een gesprek met u voeren waar de focus ligt op ervaringsgerichte situaties. Hierin spelen het contact en de beleving daarvan een belangrijke rol. Hij brengt aan de hand van dit gesprek de hulpvraag in kaart en zoekt vervolgens naar een passende behandeling.

Vaak zijn er meerdere sessies nodig om tot de juiste uitgangspunten te komen. Naast het feit dat de therapeut en de patiënt elkaar tijdens deze sessie beter leren kennen, gaat de haptotherapeut na hoe iemand omgaat met zichzelf en met anderen en hoe dit wordt ervaren in de lichamelijkheid.

Na de evaluatie van de eerste 3 sessies wordt bepaald of een verdere behandeling wenselijk is. Indien de patiënt of de haptotherapeut twijfelt of haptotherapie de beste behandeling is, kan de therapeut besluiten om de patiënt door te verwijzen naar een andere specialist en voor een behandeling te kiezen die beter aansluit bij de hulpvraag.

De behandeling
Als een behandeling op basis van haptonomie wel geschikt blijkt te zijn, wordt een vervolgafspraak gemaakt. De patiënt gaat nu daadwerkelijk een therapie volgen.
Om op een adequate manier om te gaan met de klacht of het probleem is het van belang dat tijdens de behandeling haptonomie de focus verschuift van het probleem naar de persoon zelf. De patiënt moet zijn eigen vermogens leren ontdekken.
Zoals al eerder aangegeven, speelt gevoel, waarneming en gewaarwording een belangrijke rol bij de haptonomie. Tijdens de verschillende sessies is het dan ook de bedoeling dat de patiënt gaat ervaren wat hij voelt, hoe hij daarop reageert en welke rol dit speelt in het contact met anderen.

Rutgers fysiotherapie
Coppelstockstraat 25
1056 XK Amsterdam

Telefoon: 020 683 81 65
E-mail: info@rutgerstherapie.nl

Routebeschrijving

Rutgers fysiotherapie
Augustinuspark 4
1185 CN Amstelveen

Telefoon: 020 683 81 65
E-mail: info@rutgerstherapie.nl

Routebeschrijving

© Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik van deze site a.u.b. het privacy reglement.